Dopping-Antidopping

A Magyar Tradícionális Kung-Fu és Wushu Szakszövetség Dopping Szabályzata

Versenyzők Dopping nyilatkozata (docx)

Versenyzők Dopping nyilatkozata (pdf)

A 2017-es WADA Tiltólista.

http://olimpia.hu/megjelent-a-2017-es-tiltolista

Doppingellenes tevékenységekkel kapcsolatos információk és a sportorvoslás szabályai

A szakszövetség érvényben levő versenyszabályzata és a hatályos sporttörvény alapján minden versenyzőnek érvényes VERSENYEZHET bejegyzésű sportorvosi igazolással kell rendelekeznie, mely a verseny idejéhez képest kiskorúak esetében 6 hónapnál, felnőttek esetében pedig 1 évnél nem lehet idősebb.A sportorvoslás szabályait a 215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról szabályozza. A rendelet hatálya a versenyzőt, a szabadidős sportolót, valamint a sportszakembert ellátó, továbbá a sportrendezvényen, szabadidősport eseményen egészségügyi szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatóra, illetve egészségügyi dolgozóra, a sportrendezvény, szabadidősport esemény szervezőjére, továbbá a sportegészségügyi ellátásban részt vevő sportolóra és sportszakemberre terjed ki.
 2009.január 01 -én érvénybe lépett az új WADA kód
Dokumentumok, letöltések2009. február 18-án szerdán, 15.00 órakor a Magayar Sport Háza I. emeleti Konferencia Termében Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője valamint Dr. Kokas Péter a Magyar TUE Bizottság elnöke közös tájékoztatót tartott. A tájékoztatón a Magyar Tradícionális Kung-Fu és Wushu Szakszövetség is képviseltette magát Fejér Gábor elnök, és Váradi György általános elnökhelyettes személyében.
A meghívott előadók az új dopping vizsgálati kódex és viszgálati szabvány legfontosabb változásait ismertették:Az új rendszerben az egyik legfontosabb változás, hogy az egyes versenyzőknek nem kell pozitív doppingvizsgálati eredménnyel rendelkeznie ahhoz, hogy eltiltsák. Ehhez az is elegendő, ha a saját eredményeihez képest jelentős eltérése van.A doppingellenes tevékenység szabályiról szóló 55/2004. (III. 31.) Korm. rendelet (lsd. a letöltéseknél) értelmében nincs különbség az olimpiai és a nem olimpiai sportágak között. A Magyar Tradícionális Kung-Fu és Wushu Szakszövetég esetében az ún.: “nyilvántartott vizsgálati csoport” tagjai a szakszövetség Hivatalos Nemzeti Válogatottjának a kerettegjai. A válogatott névsorát a szakszövetség illetékes bizottsága minden Magyar Bajnokság után a megfelelő állami szerveknek automatikusan megküldi.A gyógyászati célú mentesség iránti kérelmekről a TUE bizottság (lsd. lentebb) dönt, melynek a munkájával kapcsolatban 2009.01.01-től szintén változások léptek életbe.
Az új rendszer szerint a nemzetközi dokumentumokat, beleértve a mentességgel kapcsolatos orvosi leleteket is két nyelvű dokumnetumként kell benyújtani.(A magyar és az angol nyelvű leírásnak eredetiben, az eredeti dokumentumon kell szerepelnie.)A Magyar Tradícionális Kung-Fu és Wushu Szakszövetség doppingellenes tevékenységével kapcsolatban felmerülő kérdések esetén az illetékes:Váradi György
általános alelnök
+36-30-645-2846
gy.varadi@gmail.com Részlet Dr Kokas Péter, a Magyar TUE Bizottság (HTUEC ,Hungarian Therapeutic Exemption Committee – Magyar Terápiás Kivételek Bizottsága) elnökének a leveléből:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Január 1-től minden TUE kérelmet csak az új nyomtatványon van lehetőségünk elbírálni. Kérjük ,hogy mindkét nyomtatványt (Standard TUE nyomtatvány és a Bejelentés nyomtatványt)tegyék saját honlapjukon elérhetővé sportolóik, orvosaik számára.

a/.Az egyik jelentős változás, hogy Standard TUE Kérelmet igényelnek ez év január 1-től a szájon át, rectalisan, intravénásan, intramuscularisan beadott készítmények valamint az inhalációs úton alkalmazott Beta-2 Agonisták (csak formoterol, salbutamol, salmeterol, terbutalain) ,azaz minden Asthma vagy Asthma jellegű megbetegedéssel kezelt vagy kezelendő sportoló engedély kérelme az eddigiektől eltérően átkerült az u.n. Standard kérelmek kategóriájába .Ez azt jelenti,hogy minden eddigi bárhol, bármikor és bármilyen hazai és/vagy nemzetközi szervezet által kiadott engedély 2008.December 31-én érvényét vesztette .Egy új Standard kérelmet kell a versenyzőnek benyújtania a kérelmet alátámasztó orvosi leletekkel együtt .A Standard kategóriába átkerült kérelemre viszont az eddigiekkel ellentétben egy teljes olimpiai ciklusra szóló 4 éves engedély is adható.

A Standard kérelmek egyik fontos szabálya, hogy bármely gyógyszeres kezelést csak a döntés kézhezvételétől lehet legkorábban elkezdeni!!
A már eddig Asthma vagy Astma jellegű elváltozással gyógyszeresen kezelt sportolónál minden egyes kérelem elbírálása során kerül meghatározásra,hogy szükséges e kiegészítő vizsgálat az új engedély kiadásához vagy sem!

b/.A másik változás, hogy csak “Bejelentési kötelezettség” hárul mindazon sportolóra akik az alább felsorolt készítmények használatára kényszerültek bármely sérülésük sürgős és egyszeri kezelésére .Ezek az u.n. nem systémásan alkalmazott és kizárólag sürgősségi indokkal alkalmazott glucocorticosteroidok: intraarticularis / periarticularis / peritendinous / epiduralis / intradermalis /módszerrel beadott injekciók és inhalációs készítmények.

c/.A bőrgyógyógyászati (beleértve iontoforézist és fonofrézist), fül-, orr-, szem-, fogíny-, száj nyálkahártyán és perianálisan alkalmazott készítmények továbbra sem tiltottak ezért NEM igényelnek TUE Kérelmet!

d/.Felhívjuk figyelmüket,hogy az egyes Nemzetközi Szakszövetségek saját hatáskörben dönthetik el,hogy az eddigiektől eltérően milyen szintű nemzetközi sportolójának a kérelmét kívánják a továbbiakban elbírálni,miután Január 1-től kezdődően minden Nemzetközi Szakszövetség TUE Bizottságai jelentősen megnövekedett mennyiségű – a kérelmezők által -angol/vagy francia nyelvre lefordítandó leleteket is át kell tekintsenek. Ezért már számos Nemzetközi Szakszövetség TUE Bizottsága döntött úgy,hogy az eddigiektől eltérően a lehető legtöbb nemzetközi versenyzőjének engedélyezési eljárását a Nemzeti TUE Bizottságokhoz utalja .Ezen döntésekről azonban az egyes Nemzeti TUE Bizottságok nem kapnak előre érdemi információt.
Ezért javasoljuk függetlenül attól,hogy a nemzetközi szintű sportoló rendelkezik Nemzeti TUE engedéllyel vagy sem a kérelmét be kell nyújtania az illetékes Nemzetközi Szakszövetség TUE Bizottságához is mindaddig amíg erről szövetségük és vagy a Nemzeti TUE Bizottságunk ellenkező értelmű hivatalos értesítést nem kap..
Nagyon fontos elemnek tartjuk ,hogy minden egyes Standard TUE kérelem a Nemzetközi Szakszövetségek TUE Bizottságaihoz történő benyújtási határideje általában az egyes nemzetközi esemény előtt 30 azaz harminc nap.
Az eddigi Standard kérelmek elbírálási szabályainak megfelelően viszont nem lesz lehetőség arra,hogy TUE kérelmekről verseny helyszíneken történjen döntés!!!

Budapest, 2009. 01. 05.

Üdvözlettel,

Dr Kokas Péter
Elnök,
Magyar TUE Bizottság

Dokumentumok, letöltések